Seniorenverhuizing

Hulp nodig bij een seniorenverhuizing? Verhuizen is iets dat bijna iedereen in zijn leven wel eens doet. Er zijn echter verschillende verhuizingen. Wanneer je voor het eerst een verhuis plant ga je van klein naar groot. Je gaat van jouw studentenkot of kamer bij je ouders naar een grotere woning. Vaak moet je spullen bij kopen om het huis te vullen. Bij een seniorenverhuizing is dit juist vaak andersom en zul je spullen weg moeten doen. In dit artikel wordt de seniorenverhuizing nader toegelicht.

Wat houdt een seniorenverhuizing precies in?

Zoals we al aangaven betekent een seniorenverhuizing vaak verhuizen van groot naar klein. Dit kan bijvoorbeeld naar een zorgcentrum zijn, maar ook van een eengezinswoning naar een appartement. Dit type verhuizing verdient toch wat meer aandacht dan een normale verhuizing. Het gaat veelal om spullen met een emotionele waarde die zorgvuldig in- en uitgepakt moeten worden. De meeste mensen schakelen een verhuisfirma in om alle spullen van de oude naar de nieuwe woning te verhuizen. De verhuizer heeft uiteraard zijn benodigdheden zoals verhuisdozen, inpakpapier, etiketten en stiften paraat. Met deze hulpmiddelen en een gezellig en zorgvuldig team van verhuizers moet de verhuizing een succes worden.
seniorenverhuizing

Uitrusting en materialen

De verhuiswagen is standaard uitgerust met verhuisdekens, spanbanden, steekwagens en rollend materieel om de verhuizing zo goed mogelijk te laten verlopen. Ook is het mogelijk om verhuisdozen te huren. Bij een seniorenverhuizing verleent een verhuisfirma soms wel tot 50% korting op het huren van verhuisdozen. Zo gebruik je de verhuisdozen alleen wanneer je deze echt nodig hebt. Na de verplaatsing van de spullen naar de nieuwe omgeving worden de verhuisdozen in de juiste ruimtes gezet. Een verhuizer kan ook ingeschakeld worden voor kleine klussen. Zo worden schilderijen weer aan de muur gehangen, lampen aangesloten en kasten weer in elkaar gezet. Op deze manier wordt er een totaalpakket aangeboden voor de verhuizing.

Overgebleven spullen

Bij seniorenverhuizingen is de kans groot dat niet alles van de grotere woning mee kan naar het kleinere, nieuwe verblijf. Een optie is om de spullen bij familie en vrienden op te slaan maar vaak biedt een seniorenverhuizer deze dienst ook aan. Zo blijf je wel over de spullen beschikken. Heb je geen behoefte dat de spullen worden opgeslagen heeft de verhuisfirma vaak een goed netwerk van kringloopwinkels en sociaal maatschappelijke instellingen waar de spullen terecht kunnen. Spullen van waarde, zoals bijvoorbeeld een traplift, kunnen verkocht worden aan derden.

Voordelen van een opslagruimte huren

Als het niet mogelijk is om de overgebleven spullen in eigen opslag, zoals een schuur of een garage, op te slaan is een opslagruimte huren een goede uitkomst.

Hieronder zetten we zo al 3 voordelen, van het huren van een opslagruimte, voor u op een rij:

  • Er zijn vele opslagruimten beschikbaar met verschillende oppervlakten. Je betaalt dus nooit meer dan dat je nodig hebt.
  • Vaak zijn er diverse opslagruimten bij jouw in de buurt te vinden. Handig voor als je iets nodig hebt wat opgeslagen staat.
  • Je bent verzekert van een droge ruimte, waardoor de kwaliteit van jouw spullen, gewaarborgd blijft.

Hoe gaat een woningontruiming in zijn werk?

De woning moet bij een seniorenverhuizing of ontruiming helemaal worden leeggehaald voor de volgende inwoner zodat diegene zonder problemen in kan trekken. Het is nog complexer wanneer de partner is overleden of naar een verzorgcentrum verhuist. Dan kan een extern bedrijf helpen bij de woningontruiming. Het is dan namelijk zeer begrijpelijk dat je als nabestaande geen zin of tijd hebt om de woning ook nog te ontruimen en de inboedel te verwijderen. Ook moet de woning grondig schoongemaakt worden en dit kunnen andere mensen voor jou doen.
verhuizen van ouderen

Werkzaamheden bij een woningontruiming

De woningontruimer kan jou de volgende taken uit handen nemen: allereerst gaat het om het inpakken van de spullen, de inboedel. Spullen die je niet meer nodig hebt als nabestaande kunnen alsnog goed ergens anders hergebruikt worden. Wanneer er iets van waarde in de woning staat kan de verhuisfirma contact zoeken met de een taxateur of een veilinghuis. De spullen worden dan verkocht wanneer de nabestaande ze niet meer nodig hebben. Of wanneer gewenst worden de spullen opgeslagen tot nadere orders. Wanneer het een huurwoning betreft, moet deze in originele staat worden gebracht.

Vaak wordt bij overlijden een familielid aangewezen om de nalatenschap te regelen. Zo kan de woning snel opgeleverd worden samen met de woningontruimer. De woning moet in originele staat worden gebracht. Dit houdt in dat je de gaten in de muren moet dichten. Ook moet de vloerbedekking verwijderd worden. De woning wordt dan bezemschoon opgeleverd. Na de samenwerking met woningontruimer is de woning helemaal leeg en schoon. De ramen worden nog een keer gelapt en badkamer wordt gedweild.

Wel of geen hulp bij verhuizen ouderen?

Bij het verhuizen van één van de oudere familieleden kan het handig zijn om hulp te krijgen van een verhuis- of ontruimingsbedrijf. De senioren worden dan verhuisd van een zelfstandige woning naar het zorgcentrum of verpleegtehuis. Alles wordt dan netjes voor u ingepakt en vervolgens weer uitgepakt op de nieuwe locatie. Denk hier aan bij het verhuizen naar een zorgcentrum:

  • zeg de huur van de huidige woning in ieder geval op tijd op en let op de gestelde voorwaarden;
  • maak afspraken met de nieuwe bewoners van het oude huis. Wanneer er nog post of andere geadresseerde dingen aankomen op het oude adres kunnen zij dit doorgeven;
  • let op de adreswijziging die u tijdig moet doorgeven aan gemeente en instanties.

Eenmaal verhuisd is het belangrijk om rond te kijken in het verzorgingstehuis. Vaak worden in het zorgcentrum leuke activiteiten georganiseerd. Denk niet dat je daar niet bij hoort maar ga eens op avontuur uit. Het opdoen van nieuwe contacten kan een hoop gezelligheid met zich mee brengen. Wij hopen dat je door onze informatie en verhuis tips een beter inzicht hebt gekregen wat er bij een seniorenverhuizing komt kijken.